Stand Up Paddle is jezelf staand voortbewegen over het wateroppervlak op een board met een lange peddel.

Deze van oorsprong uit Hawaï afkomstige sport kun je zowel op vlak water als op zee uitoefenen. Rond 1960 bedachten een aantal beach boys op Hawaï een goede manier om foto’s te kunnen maken van toeristen in het water; ze gingen op hun surfboards staan en gebruikten een lange peddel om zichzelf op het water voort te bewegen. Ook de surf-instructeurs gebruiken deze techniek om hun cursisten beter in de gaten te houden en instructies te kunnen geven.
Een paar jaar geleden werd stand up paddle ‘herontdekt’ door surfers en al snel werd het door de rest van de wereld opgepikt. Vanaf dat moment won het Stand Up Paddle enorm aan populariteit juist omdat het zo’n toegankelijke, leuke en goede manier is om te sporten.

Overal ter wereld waar water is, kun je Stand Up peddelaars tegen komen en zelf de SUP sport beoefenen.
Nederland is met al haar grachten, sloten, kanalen, rivieren, meren en waterrijke natuurgebieden een super mooi land om op een SUP te ontdekken. Het is niet voor niets op dit moment de snelst groeiende watersport in ons land. Bovendien zijn het niet alleen surfers die gaan SUPPEN, maar ook allerlei beroemdheden en atleten hebben de SUP sport ontdekt als complete workout. Iedereen kan SUPPEN, jong of oud, man of vrouw. Ook voor gezinnen is het een super leuke activiteit. De boards hebben over het algemeen zo’n groot volume dat de kinderen gewoon voorop mee kunnen varen.

Dat de SUP sport in Nederland ook steeds populairder wordt, is te merken aan de grote SUP wedstrijden en evenementen die inmiddels regelmatig in ons land worden georganiseerd.

Je kunt zowel op vlak water als op zee in de golven SUPPEN. Je gebruikt de golven dan om je voort te bewegen op het water en “rijdt” als het ware op de golf mee. Op vlak water kun je hele mooie toertochten maken of racen.
Het is dan ook begrijpelijk dat je voor elke discipline van het SUPPEN verschillende materialen nodig hebt; er zijn diverse types SUP boards, peddels en accessoires te verkrijgen voor alle verschillende omstandigheden. Laat je dus voor een aankoop goed informeren over de mogelijkheden.

Alles wat je nodig hebt om te gaan SUPPEN is een board, een peddel en een leash.
De keuze van een SUP board lijkt op het eerste gezicht makkelijk, maar de keuze op de markt is groot en is het belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt.

De volgende vragen zijn belangrijk om te bepalen wat voor jou de beste keuze is: